Positief leiderschap draagt bij aan werkgeluk

 

Positieve leiders maken met hun product of dienst de wereld mooier. Tegelijk bouwen ze in hun team of organisatie aan een positief werkklimaat. Hierdoor laten de mensen die er werken het beste van zichzelf zien en dragen zij graag bij aan dat mooie gezamelijke doel.  Positief leiderschap leidt zo tot positieve resultaten.

In de gesprekken die ik voer met positieve leiders ben ik op zoek naar de magie achter hoe zij dat aanpakken.

Nu kwam ik het verhaal tegen van Edwin van der Ham van Montapacking. Inspirerend! Zijn tips laten zien dat hij in zijn leiderschapsstijl direct bijdraagt aan het werkgeluk van de mensen:

 

1. Zorg dat winst niet je ondernemers doel wordt.

Dit zegt Edwin: “Het klinkt misschien gek voor een groot bedrijf als de onze. Maar we hebben geen eurotekens meer in onze doelstellingen. Wel gaan we voor de ‘beste’ en ‘meest innovatieve’ in de markt. Als je winst als doel stelt, bekijk je alles zakelijk. En dat gaat ten koste van de mensen en je cultuur.”

Waarom draagt dit bij aan werkgeluk?

Mensen die meer dan gemiddeld gelukkig zijn in hun werk, realiseren zich dat ze betekenisvol werk hebben. Ze weten dat ze een bijdrage leveren die waardevol is voor hun klanten. Dit is waarom ze graag werken. Niet om vandaag weer eens even lekker veel geld te gaan verdienen voor de baas. Misschien is dit motiverend op korte termijn, niet op de lange duur.

 

2. Organisatiestructuur: deel groot op in klein

Dit zegt Edwin: “Montapacking bestaat daarom nu weer uit kleine, zelfstandige vestigingen. Het zorgt voor snelheid en flexibele teams. Dit leerden we na een verkeerde inschatting om 2 vestigingen samen te voegen. In plaats van kostenbesparingen, zorgde het voor laagjes en vertraging in het bedrijf. Dat ging ten koste van het plezier.”

Waarom draagt dit bij aan werkgeluk?

Behalve snelheid en flexibilteit, zorgt het werken in kleine, zelfstandige teams voor een groot gevoel van autonomie. De ruimte krijgen om je werk zelf in te richten en keuzes te maken die passen bij jou of je team, draagt in hoge mate bij aan werkgeluk. Autonomie is, naast je verbonden en competent voelen, één van de drie  basisbehoeften die ervoor zorgt dat je je werk doet vanuit een intrinsieke motivatie.

Om bij te dragen aan autonomie op de werkvloer helpt het wel als je als leidinggevende kunt loslaten en fouten kunt zien als leerervaringen.

 

3. Zet je ego opzij

Dit zegt Edwin: “We zijn een grote familie en doen het samen. Dat is wat iedere directeur vertelt, maar ondertussen wel zijn auto vooraan op de parkeerplek voor de deur zet. Zet je ego opzij. Laat ook de oude directieve houding los van: ik betaal ze, dus ze moeten er zijn. Verwonder je dat er elke dag enthousiaste mensen in je bedrijf werken. Iedereen is belangrijk.”

Wouw!  Een leider die de aandacht niet op zichzelf richt, maar zich verwondert over de enthousiaste mensen in zijn bedrijf. Deze leider geeft erkenning.

Waarom draagt erkenning bij aan werkgeluk?

Je erkend voelen is een diep menselijke behoefte en een essentiële aanjager van werkgeluk. We willen allemaal graag bijdragen èn gezien worden. Niet alleen om wat we presteren, ook om wie we zijn als mens.