Jessica en mevrouw de Graaf

"Hoe kunnen we de zorg zó organiseren dat de bewoner centraal staat en de professional floreert?" Deze vraag vormt de start van een waarderend onderzoek dat ik ontwierp voor een ouderenzorginstelling.

"Hoe kunnen we de zorg zó organiseren dat de bewoner centraal staat en de professional floreert?" Deze vraag vormt de start van een waarderend onderzoek dat ik ontwierp voor een ouderenzorginstelling. Zorgprofessionals, bewoners en naasten interviewen elkaar over momenten waarop het leefplezier van de bewoner en het werkgeluk van de professional hand in hand gaan:

vertelde Jessica haar verhaal over mevrouw de Graaf: 

De meest uitdagende is Mevrouw de Graaf. Als je bij haar een glimlach op het gezicht krijgt, dan heb je wel wat bereikt. Ze is somber en wil niet uit bed komen. Depressief, dat was ze altijd al. Ze weet nu eigenlijk niks meer en dat weet ze. Dat maakt haar onzeker. Ze weet niet hoe ze moet beginnen aan zo’n dag. Hoe moet dat?

Als ik dan benoem hoe laat het is, dat het al tien uur is, dat ze al lekker heeft uitgeslapen, dan komt ze wel langzaamaan op de rand van het bed zitten. Door te benoemen dat we het samen gaan doen, dat ze mij ook een beetje meehelpt, probeer ik haar zich zelfverzekerd te laten voelen. Als ze bijvoorbeeld haar armen door het shirt doet, dan zeg ik: “Zie je wel, dat weet je nog.” Ik benoem wat ik op het moment aan het doen ben en hou haar dan bij het nu.

Ze ging na dit moment vrolijk de huiskamer in. Het zakt wel weer weg als je haar niet continue aandacht geeft. Wat later op de dag kan haar onzekerheid omslaan in frustratie of agressie.

Het geeft mij een fijn gevoel en voldoening dat ik haar die goede start van de dag heb kunnen geven. Ook al ben ik aan het eind van de dag best moe. Ik vind zelf dat hoe je opstaat impact heeft op de rest van de dag. Het gaat in dit werk ook steeds over mezelf, over mijn eigen energie die ik uitstraal: niet te veel ingaan op de weerstand, maar wel laten merken dat je er bent.

Jessica krijgt die glimlach op het gezicht van mevrouw de Graaf!

Waarderend onderzoek start bij deze bijzondere momenten, bij wat er al aanwezig is en wat leven geeft in een systeem. Dat geeft zelfvertrouwen aan professionals, biedt perspectief en zorgt voor optimisme en energie. Energie om te brainstormen over de vraag hoe we nog meer van deze waardevolle momenten kunnen creëren. Energie om aan de slag te gaan en deze ideeën vervolgens stap voor stap in praktijk te brengen.

Wederzijds Werkt!

     06 51 80 79 89          info@wederzijdswerkt.nl             Neptunushof 13, 3951 ES Maarn